Gotland 2021

Nån i familjen ville åka till Gotland på sommarlovet… så vi åkte till Gotland på sommarlovet. För mig har det blivit några turer till den kalkrika ön i Östersjön genom åren och jag återkommer gärna. Nära men ändå borta. (En gång besökte vi Visby som ett strandhugg på väg från en annan Ö…sel.) Var vi ute i god tid? Nej. Kunde vi hitta nånstans att bo? Ja. Vi hittade ett vandrarhem som lär ha fungerat som behandlingshem för kändisar. Hur det var med den saken får ni googla. Nu blev vandrarhemmet i Lärbro på norra delen av ön vår fasta punkt under några dagar. Det är ett Ok standard vandrarhem där dock den snarkande grannen hördes lite för bra. Andra grannar var ett filmteam med mycket grejer som höll på med en historisk dokumentär om heliga Birgitta till en utländsk beställare.

Klicka på bilderna för att komma till galleriet

Dag 2: Mulet och regn som hängde och vi gav os iväg på en sväng och hamnade på Bläse kalkbruksmuseum som har bevarade hyttor av äldre modell samt ett Stentåg som man kunde få åka med om man hade löst biljett. Färden gick på smalspårig järnväg upp till ett kalkbrott som numera – likt så många andra Gotlänska kalkbrott – är fyllt med vatten. Vi badade inte. Väl nere vid bruket igen tog vi en fika och det smakade mums med nygräddad saffranspannkaka. Utanför strilade regnet ner men vi tog trots det en liten fotorunda innan vi tog oss tillbaka till vandrarhemmet för att torka upp. Det klarnade upp och vi provade den lokala pizzerian som bjöd på vildsvinspizza och livekonsert med Alibrorsh (ena halvan av Medina)

Dag 3: Även idag hängde regnet i luften vilket gjorde att det bara vara att köra ombord på färjan till Fårö när vi kom till Fårösund. Vi stannade till vid Kutens bensin och motor och spanade in omgivningarna. For upp till raukarna vid Langhammars och sen till Helgumannens sjöbodar där vi fick avbryta fikat på grund av att det var dags för skyfall. Sen sken det upp och jag fick sjöbodarna för mig själv i ungefär 3 minuter innan det dök upp (andra) turister. Vi passade på att hjälpa några i en hyrbil med att få igång den och for till rauken ”Hunden” vid Gammelhamn. (Av okänd anledning kallas den tydligen även ”Kaffepannan”. Från vilken vinkel då, undrar jag?)

Klicka på bilderna för att komma till galleriet.

Dag 4: Skiftande molnighet men uppehåll när vi åkte rakt österut med målet inställt på Lergrav. Vad finns det i Lergrav kan man såklart undra. Jo Raukar och sjöbodar (som om vi inte fått nog av det) och ett fik där vi kunde köpa glass. En av raukarna kallas för Lergravsporten och det går nog att få in en hel förskoleklass för gruppfoto i dess hålighet. En gammal kalkugn finns det också. Vi for vidare ut på ön Furilden (eller Furillen) där man har ett hotell vid en nedlagd kalkberdningsplats. Vi strosade runt bland kalkhögarna och fotade, fick några regnstänk på oss, spanade på en kanin och fikade medhavd matsäck. Efter kvällsmat på vandrarhemmet tänkte vi att en solnedgång i havet vore trevligt att se. Då brhövde vi åka västerut och kom så till Lickershamn. Där var det inte mycket solnedgång att titta på så vi fick gå upp och förbi rauken Jungfrun och sedan vidare upp på en rejäl klint för att se något och jodå solnedgång blev det. På vägen tillbaka missade vi en sväng och Googlenavigatorn hade tydligen lagt sig för att sova och höll tyst om saken.

Dag 5: Vi städade ur rummet och for mot Visby. Eftersom vi var i närheten stannade vi till Ganns ödekyrka som stått öde sedan 1500-talet men såg rätt välbehållen ut ändå. Hångers källa var inte mycket att se men att Israel Kolmodin trots det blev så inspirerad av platsen att han skrev Den blomstertid nu kommer var väl ändå tur så det finns något att sjunga på skolavslutningar. Molnen drog undan och det blev rejält varmt när vi kom till Visby. Medeltidsveckan var i igång och man kunde se en hel del folk utklädda till… pirater(!?). Att folk klär ut sig till pirater beror säkert på att det är enklare att klicka hem en piratdress från e-bay än en dress tillhörande en hunsad skomakarlärling från 1300-talets Lübeck. (Coolare med pirater också. Harrrrgh) Det var skönt att sitta ner och ta en hyffsat stillsam fika på S:t Hans cafés innergård efter en stunds strosande. Mera foto-strosande längs strandprommenaden och sedan glassjakt. Vi kunde till slut nedlägga några kulor Gute-glass i en frisörsalong (!). Det var låååång kö till favorit te-boden Kränku som man måste passa på att besöka när man ändå är i Visby. Färjan gick sent och hur det nu gick till så kom vi i alla fall hem 02:30.

Klicka på bilderna för att komma till galleriet.

This entry was posted in Foto, Resor and tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*