Segling till Birka

Mer bilder på Mälaren och Birka >HÄR<

Jag har ju en gammal segelbåt – en liten Ohlson 22 – som länge stod på land men nu har blivit sjösatt de senaste åren. En del fix har det varit och en del återstår; till exempel ämnar jag fixa till elen i båten. Lanternor är en bra säkerhetsutrustning att ha om man ger sig iväg på längre turer med övernattning och behöver färdas i mörker.  Köksinredningen hade sedan tidigare fått sig en avslipning och inoljning och kom försommaren 2021 på plats i båten igen. Dessutom hade jag köpt en portabel toa så det var helt enkelt ingenting som hindrade mig att ge mig iväg på en minitripp när väl semestern började.

Dag 1.  Kom iväg lite sent och lyckades svetta bort solskyddsfaktorn när jag kånkade grejorna jag skulle ha med mig. Det var sol, sol och mer sol. 30 grader varmt lovade SMHI. Vinden var bra och stabil och vid Bastlagnö tog jag kväll. Sååå gött att få fälla ner stegen och ta sig ett dopp så fort man kastat ankar.

Dag 2. Ingen vind! Fortsatt varmt och soligt även det var en smula disigt.  På med solskyddsfaktor på de redan röda benen och igång med motorn.  En sväng åt styrbord och sen en åt babord en dryg timme senare så kunde jag lägga till vid Björkös gästbrygga, bada, ta mig en titt på Birka, lajvare, vikingaskepp, får och Ansgarsmonument. Utställningningen i museet visade en färgglad dräkt som ska ha burits av en vikingakvinna. Den stod i bjärt kontrast till de beiga kläder som lajvarna bar. Fortsatt dåligt med vind så jag styrde hemöver för motor och la mig vid populära Granskär.

Dag 3. Hann knappt börja innan det var dags att flytta på sig eftersom det blåste upp rejält och jag började dragga in mot en bergvägg. Grannbåtarna kastade loss och gav sig iväg längre bort med tända lanternor medan jag hittade en tillräckligt lugn plats. Det blev en sen frukost, fortsatt blåst och läsning till lunch då det avtagit en smula. Lynnig och krånglig vind som var seglingsbar nästan ända hem.

Se mer av mina bilder på Mälaren och Birka >HÄR<

This entry was posted in Övrigt and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*